Articulatie umar


Autor: Drăgulin Oana Articulatia scapulo-humerala este articulatia de la nivelul umarului.

 • Artroza umărului
 • Capsula umăr-articulație.
 • Totul despre Durerile de Umar: De ce apar si cum le tratam | CENTROKINETIC
 • Путешествие от Сириуса к Солнечной системе Рама III совершил со скоростью, превышающей половину световой.
 • Opțiuni de tratament pentru displazia de țesut conjunctiv
 • Durerea articulară trece într o clipă

Umarul reprezinta jonctiunea trunchiului cu membrele superioare. Acesta este foarte flexibil, asigurand articulatie umar de mare amplitudine a bratelor si le orienteaza in toate directiile. El permite astfel, majoritatea gesturilor din viata cotidiana, cum ar fi dusul mainii la gura sau de a baga mana in buzunarul de la spate.

Informatii generale despre durerea de umar Durerea de umar poate fi rezultatul ranirii sau imbolnavirii articulatiei umarului. Leziunile pot afecta oricare dintre ligamentele, bursele sau tendoanele care inconjoara articulatia umarului.

Altfel spus, mobilitatea articulatie umar globala, ca si stabilitatea sa, sunt foarte importante. Anatomia articulatiei scapulo-humerale Umarul este format din trei oase: 1. Humerus: este osul lung al bratului, se termina prin tuberozitatea mare si tuberozitate mica.

articulatie umar

Scapula: este un os plat articulatie umar, situat in partea posterioara a umarului. Partea superioara a scapulei este formata din acromion. Clavicula: este un os lung, care leaga scapula de stern Articulația umărului Fetele articulare sunt reprezentate de: - cavitatea glenoida a scapulei: are apsect concav, este acoperita de cartilaj hialin si este marita de catre labrul glenoidal.

articulatie umar

Mijloacele de unire ale articulatiei scapulo-humerale sunt: - capsula articulara este cea care inveleste articulatia, inserandu-se pe circumferinta cavitatii glenoide, dar si pe fata externa a labrului glenoidal si pe colul anatomic. Anumiti autori in special francezi descriu existenta a trei ligamente ventrale: ligamentul glenohumeral superior, ligamentul glenohumeral articulatie umar si ligamentul glenohumeral inferiorsau supragleno-suprahumeral, supragleno-prehumeral si pregleno-subhumeral.

Toate acestea se insera la nivelul humerusului.

Durerea de umar

Este localizat in partea superioara a articulatiei. Muschii si tendoanele articulatiei scapulo-humerale: 1.

articulatie umar

Coiful rotatorilor: deasupra capsulei, un strat muscular inconjoara articulatia umarului, de unde provine si numele de coiful rotatorilor. Aceasta structura asigura nu numai majoritatea miscarilor umarului, dar si stabilitatea sa, prin mentinerea capului humeral fixat in centrul cavitatii articulare a scapulei.

Ce trebuie sa stii despre durerile de umar si ameliorarea lor

Este format din patru muschi scurti: subscapular, supraspinos, subspinos si rotundul mic. Muschiul subscapular este localizat ventral, muschiul supraspinos este situat postero-superior, muschiul subspinos este localizat posterior iar muschiul rotund mic este localizat antero-inferior.

Tendonul bicepsului lung Extremitatile acestor muschi formeaza tendoanele coifului rotatorilor.

articulatie umar

Acestea se insereazape scapula si converg spre extremitatile superioare ale osului humeral, la nivelul tuberozitatii mici si tuberozitatii mari. Intre cele doua tuberozitati se descrie culisa bicipitala, la nivelul careia patrunde tendonul bicepsului lung, care articulatie umar fixeaza pe fata superioara a glenei si patrunde in cavitatea articulatiei osului humerus.

Articulatia scapulohumerala (umarul)

Acesta permite mentinerea capului osului humeral in cavitatea glenoida. Muschii superficiali genereaza forta si viteza necesara miscarilor.

 • Umăr - Wikipedia
 • Generalitati Articulatia umarului gleno-humerala sau scapulo-humerala este formata de capul humeral si scapula omoplat.
 • Ce trebuie sa stii despre durerile de umar si ameliorarea lor
 • Articulatia scapulohumerala (umarul) | Anatomie si fiziologie
 • Uneori durerea din umar poate fi descrisa ca o "durere prinsa".
 • Umflarea articulației mâinii
 • Tratament fals articular

Incepand cu articulatie umar deltoid, dens, triunghiular si larg, care formeaza conturul umarului. Plecand din clavicula si scapula, ele se insereaza pe osul humerus pentru a actiona, impreuna cu marele pectoral, in vederea miscarii bratului inspre articulatie umar din fata, impreuna cu rotundul mare si marele dorsal. Inervatia umarului este realizata de mai multi nervi proveniti din plexul brahial.

Printre acestia, se remarca nervul axilar care inerveaza articulatie umar deltoid, nervul suprascapular care inerveaza muschii supraspinosi si subspinosi si nervul musculocutanat care inerveaza muschiul biceps lung.

Patologia Articulatiei Umarului

Vascularizatia articulatiei scapulo-humerale: Arterele provin din arterele circumflexe humerale si artera suprascapulara.

O parte a mobilitatii umarului este datorata celor doua mici articulatii: - articulatia sterno-claviculara care este situata intre clavicula si stern, este in permanenta mobila, deoarece orice miscare a membrului superior ii este transmisa acesteia. Umarul are de asemenea doua spatii de alunecare, fara cartilaj, a caror functionare este indispensabila: - articulatia scapulo-toracica formata numai din tesut adipos celular, ea permite scapulei sa alunece pe cavitatea toracica, asigurand astfel o buna pozitionare a glenei in raport cu capul humeral.

articulatie umar

Rolul sau este de artroza articulatie umar coloanei vertebrale facilita alunecarea intre coiful rotatorilor si partea superioara a umarului. Rapoarte cu structuri invecinate: Articulatia scapulo-humerala este invelita de muschiul supraspinos in partea superioara, de capul lung al muschiului triceps in partea inferioara, de muschiul subscapular in partea anterioara si demuschiul subspinos si muschiul rotund mic in partea posterioara.

Semne si simptome asociate:.

articulatie umar