Ruperea ligamentului, Ruptura ligamentului încrucișat anterior (LIA) | Arcadia Spitale si Centre Medicale


Ruptura de Ligamente Ce este ruptura de ligamente?

Un genunchi umflat este un rezultat frecvent al unei traume sau unei lovituri ori accidentari la nivelul genunchiului, cum este cazul uneori in ceea ce priveste accidentarile sportive.

Ruptura de ligament reprezinta cel mai sever grad de lezare ligamentara ce survine in urma exercitarii unui stres major la nivelul articulatiei, dincolo de posibilitatile normale de functionare ale acesteia. In timpul unui astfel de stres,  ligamentele se intind la maxim ceea ce face posibila ruptura definitiva entorsa de ruperea ligamentului 3 si chiar  smulgerea capetelor acestora de pe osul la care sunt conectate.

Cele mai dese rupturi ligamentare apar la nivelul articulatiilor vulnerabile, respectiv genunchiul sau glezna, insa pot fi localizate ruperea ligamentului si la celelate incheieturi umar, cot, mana, etc.

tratamentul modificărilor distrofice degenerative ale articulației genunchiului

Cauze In majoritatea cazurilor, ruptura de ligamente isi face aparitia la sportivii, in timpul antrenamentelor sau competitiilor, datorita traumatismelor, rasucirilor, schimbarilor de directie, incetinirilor bruste sau aterizarilor gresite cu impact dur asupra articulatiei. De asemenea, ruptura de ligamente poate aparea chiar si la persoanele tinere sau in varsta ce nu practica sportul in mod frecvent.

Sună la Arcadia

Astfel de accidente sunt favorizate la nivelul articulatiilor membrelor inferioare,  deoarece greutatea impreuna cu stresul exercitat pe articulatie nu mai pot fi suportate de catre ligament, fortandu-l sa cedeze. Uneori, ruptura de ruperea ligamentului poate fi insotita de leziuni grave precum  fisura sau ruptura meniscului ,  luxatia genunchiului ,  fisura sau fractura platoului tibialfisura sau fractura extremitatii femurului.

Doctor Vlad Predescu - Ruptura de ligament incrucisat anterior - metoda de tratament chirurgical

In cazul in care ruptura este clara, totala, si este completata de leziuni grave precum cele specificate mai sus, singura metoda de tratare este cea chirurgicala, respectiv artroscopica. Desi simptomele specificate mai sus pot indica o posibila ruptura de ligamente, de multe ori leziunea poate fi mai putin grava ex: entorsa de grad 1 sau 2caz in care tratamentul se modifica corespunzator, ruperea ligamentului nevoie de artroscopie.

Rupturi ligamente genunchi Rupturile de ligamente la genunchi sunt unele dintre cele mai frecvente leziuni in sport, mai ales daca sportul respectiv implica contactul cu adversarul.

acid hialuronic 1900 cu colagen tip 2

Ruptura apare in urma unui traumatism sau atunci cand genunchiul se afla in hiperextensie, avand ca semne de aparitie atat durerea si umflarea, cat si limitarea mobilitatii.

Primele masuri ce trebuiesc luate in acest caz sunt aplicarea unei pungi de gheata in zona genunchiului, stoparea activitatii ce provoaca durerea, apoi consultarea unui medic ortoped pentru stabilirea gravitatii leziunii. Ruptura ligamentului incrucisat anterior Ruptura Un mod eficient de a trata artroza genunchiului Rolul ligamentelor incrucisate este de a controla deplasarea anterioara si posterioara a genunchiului, acestea incrucisandu-se ruperea ligamentului forma de x si luandu-si denumirea in functie ruperea ligamentului pozitie: incrucisat anterior si incrucisat posterior.

  1. Tratamentul chirurgical este recomandat pacientilor cu ruptura completa de ligament.
  2. Ruperea ligamentelor încrucișate | Ottobock RO
  3. Ruptura ligamentului încrucișat anterior (LIA) | Arcadia Spitale si Centre Medicale
  4. Masuri de prevenire a rupturii de ligament Ruptura de ligament incrucisat Ligamentul incrucisat anterior LIA este unul din cele 4 ligamente mari ale genunchiului, rolul sau principal fiind de stabilizator al articulatiei.
  5. Ruptura de ligamente | CENTROKINETIC
  6. Mașină de genunchi de artroză

Factorii care ruperea ligamentului ruperea ligamentului incrucisat anterior LIA sunt oprirea brusca, schimbarea subita a directiei, saritura incorecta, incetinirea in timpul alergarii. Ruptura ligamentului colateral Ruptura LCL Pozitionate pe partile laterale ale genunchiului, ligamentele colaterale mediale LCM sau laterale LCL sunt benzi de tesut fibros cu rolul de a controla miscarea laterala a ruperea ligamentului, protejandu-l impotriva miscarilor neobisnuite.

Bogdan DariciucMedic specialist Ortopedie-Traumatologie Ruptura ligamentului încrucișat anterior  este una dintre cele mai frecvente leziuni de la nivelul genunchiului. Poate fi totală sau parțială atunci când se rupe unul din cele 2 fascicule anteromedial sau posterolateral. Majoritatea rupturilor de ligament încrucișat anterior sunt complete ruperea ligamentului se asociază frecvent cu leziuni ale altor structuri de la nivelul genunchiului: menisc, cartilaj articular sau alte ligamente. În cazul accidentărilor, ligamentul este forțat peste limitele fiziologice, suferind întinderi până la rupturi parțiale sau complete.

Ruptura de ligament colateral se produce in urma unui traumatism foarte puternic si poate aparea in mijlocul ligamentului sau in locul unde ligamentul patrunde in ruperea ligamentului. Leziunile la acest nivel se produc in timpul desfasurarii activitatilor sportive sub actiunea unei forte care din interior, sub greutatea corpului,  impinge genunchiul spre exterior cauzand hiperextensie.

artritis bacteriana sintomas

Rupturi ligamente glezna Entorsa de glezna reprezinta cel mai intalnit accident in sport, ruperea ligamentului din 10 sportivi suferind de acest traumatism de obicei baschetbalisti, fotbalisti, voleibalisti sau handbalisti. Fiind catalogata drept entorsa de grad 3, ruptura laterala sau mediala a ligamentelor gleznei apare cu precadere la sportivii de performanta la fel ca si in cazul rupturii ligamentelor genunchiului si mai rar la persoanele obisnuite.

Ruptura de ligamente la glezna este cauzata de suprasolicitarea articulatiei gleznei in mod regulat, putand aparea si datorita unui stres articular survenit in urma unei intinderi sau entorse ligamentare nerecuperate din trecut.

Terapie Cauze Articulația genunchiului are o structură complexă și este, așadar, ușor de lezat. Fiind cea mai solicitată articulație din corp, suportă aproape toată greutatea acestuia. Stabilitatea și mobilitatea sunt asigurate de un ligament interior și unul exterior, precum și un ligament încrucișat anterior șu unul posterior. Două discuri cartilaginoase, numite meniscuri, funcționează ca amortizoare de șocuri.

Ca mijloc de recuperare, in cazul unei rupturi totale de ligamente singurul tratament posibil este cel chirurgical, respectiv artroscopia de glezna ligamentoplastia ruperea ligamentului.

De specificat este faptul ca daca ligamentele capsulare nu sunt rupte total, ci doar partial, acestea pot fi vindecate sub ruperea ligamentului conservatoare, fara a se interveni chirurgical. Refacerea ligamentelor pe cale artroscopica consta in suturarea daca este posibil sau ruperea ligamentului ligamentului rupt cu o grefa de tesut in scopul revenirii stabilitatii genunchiului sau gleznei.

remediu homeopatic pentru osteochondroza întregului spate

Ligamentoplastia este o procedura mai putin invaziva si consta in efectuarea unor incizii mici cu ajutorul artroscopului, minimizand durerea si timpul de recuperare.