Fractura gleznei


Afla pretul interventiei Ce este fractura de maleola?

Ce este fractura de maleola?

Fractura de maleola este o ruptura sau o discontinuitate a extremitatii inferioare a tibiei, respectiv peroneului, parti osoase ce compun articulatia tibio-fibular-talara.

Articulatia gleznei permite miscarea sus-jos a piciorului. Articulatia subtalara se afla sub articulatia gleznei si permite miscarea dintr-o parte in alta a piciorului. Numeroase ligamente imprejmuiesc cele doua articulatii, legand oasele unul de celalat Pentru a avea o imagine de ansamblu, trebuie precizat ca maleolele sunt acele parti osoase ce ies in evidenta la baza tibiei si peroneului.

Ele se pot imparti in functie de localizare, astfel: a maleola laterala; face parte din baza peroneului si se poate observa la exterior; b maleola mediala; face parte din baza tibiei si se poate observa la interior intre picioare ; c maleola fractura gleznei face parte din fractura gleznei tibiei si se poate observa in spatele gleznei.

In functie de severitate, factura de maleola poate fi simpla sau cu deplasare si poate fi insotita de leziuni colaterale precum leziunea ligamentelor gleznei.

Cauze Fractura de maleola afecteaza persoanele de toate varstele. Sucirea sau rotirea peste limita a articulatiei gleznei, impiedicarea si caderea cu aterizare gresita de la inaltime sau accidentele auto sunt cele mai intalnite cauze. Principalele cauze de aparitiei a fracturii de maleola sunt: - rasucire, rotire sau sucire glezna - impiedicari sau caderi - accidente auto fractura gleznei impact asupra gleznei Fractura maleola prezinta aceleasi simptome ca si fractura de gleznaacestea fiind dupa cum urmeaza: · durere acuta, imediata, sensibilitate la atingere si palpare · umflare, inflamare si deformare glezna · inrosirea gleznei, echimoza · zgomot infundat de pocnitura in momentul accidentului · limitarea miscarilor, furnicaturi, amorteli, senzatie de picior rece Deoarece simptomele fracturii de maleola se confunda deseori cu o luxatie sau cu fractura gleznei entorsa a gleznei, trebuie precizat ca diferenta este urmatoarea: Fractura de maleola se produce prin ruptura a cel putin unuia din cele 3 extremitati osoase de la baza tibiei si peroneului: maleola mediala, maleola posterioara, maleola fractura gleznei.

Entorsa de glezna este o afectiune in care se produce doar supraintinderea ligamentelor sau ruptura lor fara ca oasele de care acestea sunt prinse sa paraseasca articulatia.

Cauze și factori de risc

Luxatia de glezna are ca efect pierderea contactului dintre suprafetele articulare, ligamentul si capsula articulara se rup, iar oasele ies din cavitate. Imaginile trebuie sa contina inclusiv diafizele tibiei si peroneului. Pentru a stabili un diagnostic corect, doctorul va efectua exameninarea neurologica si vascularizatia intregului membru inferior. Tipuri de fracturi de maleola In functie de locul traumatismului, fracturile de maleola pot fi de mai multe tipuri.

De exemplu, fractura extremitatii inferioare a peroneului este denumita fractura de maleola laterala. Un alt exemplu sunt fracturile localizate la baza tibiei ce poarta denumirea de fractura de maleola mediana, respectiv fractura de maleola posterioara. Atunci cand ambele sau toate cele trei maleole ale fractura gleznei se fractureaza, doctorii ortopezi pun diagnosticul de fractura bimaleolara, respectiv fractura trimaleolara de glezna. Tratament Fractura de maleola, asa cum am descris mai sus, poate fi de mai multe tipuri.

Fractura de glezna

In functie de caracteristicile sale, dar si de starea de sanatate a pacientului, doctorul ortoped va alege tratamentul nechirurgical, respectiv operatia. Fractura de maleola laterala Fractura de maleola laterala fractura gleznei produce la baza peroneului, de obicei prin inversie. Acest mecanism face ca fibula peroneul sa se indoaie excesiv si sa cedeze, fracturandu-se.

Maleola se poate fractura in diverse zone, chiar la baza peroneului tip A sau deasupra, spre diafiza sa, in intervalul cm tip B si Fractura gleznei. In figura alaturata se poate obsera o fractura de maleola laterala de tip C. Tratamentul chirurgical sau nechirurgical se poate stabili in functie de zona si de tipul fracturi A, B sau C.

Operatia maleolei laterale Daca fractura de maleola este dislocata sau glezna este instabila, se recomanda tratamentul fractura gleznei. In timpul operatiei, fragmentele osoase sunt repozitionate la locul lor. Mentinerea in pozitie se realizeaza de obicei cu suruburi speciale si placi metalice ce vor fi atasate la suprafata osului.

Exerciții pentru recuperarea gleznei și a piciorului

In unele operatii, pentru a mentine fragmentele osoase in pozitie, se pot utiliza fractura gleznei suruburi de fixare pe interior. Tratament nechirurgical Fractura gleznei cand glezna este stabila, adica maleola laterala este la locul sau, operatia se inlocuieste cu tratament nechirurgical. Metoda de tratare se stabileste in functie de localizarea fracturii, utilizandu-se de obicei orteze inalte sau joase.

extensie dureri de cot

Pentru a se asigura ca fragmentele articulațiile genunchiului doare ce să facă se mentin in pozitie in timpul tratamentului, doctorul ortoped va cere pacientului efectuarea periodica de radiografii. Fractura de maleola mediala Fractura de maleola mediala este o ruptura la nivelul extremitatii inferioare a tibiei. Acest tip de fractura poate aparea la diferitele nivele ale maleolei mediale.

Fractura de Gleznă

Deseori, fracturile de maleola mediala sunt insotite de fractura maleolei laterale a peroneului, fractura maleolei posterioare a tibiei sau de lezarea ligamentelor gleznei. Operatia maleolei mediale Ca si in cazul fracturarii maleolei laterale, maleola mediala necesita operatie daca fractura este deplasata sau glezna este instabila.

dureri articulare după luxație

In functie de fractura, fragmentele de maleola mediala pot fi fixate doar cu suruburi, placa cu suruburi sau prin tehnici diferite de legare. De asemenea, exista cazuri in fractura gleznei fractura este stabila si totusi tratamentul chirurgical se impune. Motivele alegerii operatiei sunt reducerea riscului de nesudare a fragmentelor osoase si vindecarea mai rapida prin mobilizarea timpurie a gleznei Tratament nechirurgical Daca fractura nu este dislocata si glezna este stabila, se poate renunta la operatie si alege un tratament nechirurgical.

artroza kręgosłupa

Glezna poate fi pusa in ghips sau protejata cu orteza timp de mai multe saptamani, perioada in care pacientul se va deplasa cu ajutorul carjelor sau cadrului. Fractura de maleola posterioara Fractura de maleola posterioara este o fractura a fractura gleznei din spate a tibiei, la nivelul articulatiei de glezna. Acest tip de fractura este deseori insotita de fractura maleolei laterale a peroneului, deoarece cele doua maleole impart impreuna ligamentele.

In most cases of posterior malleolus fracture, the lateral malleolus fibula is also broken. Marirmea fracturii de maleola posterioara este in stansa legatura cu stabilitatea gleznei.

  • Artrita amortita degetele de la picioare
  • Fractura de maleola, Fractura de Maleola - Ortopedie ArcaLife
  • Face unguent articular
  • Fractura de glezna

Astfel, in cazurile in care fractura este mare, glezna devine instabila si trebuie tratata chirurgical. Maleola posterioara este acoperita cu cartilaj.

Ce este fractura de calcaneu?

Atunci cand fractura este de dimensiune mare si fragmentele osoase sunt dislocate mai mult de fractura gleznei, cartilajul nu poate sa se vindece corespunzator si capata asperitate. Cum este tratată artrita infecțioasă lucru duce mai departe la o presiune nedorita asupra zonei fracturate si in final la deteriorarea cartilajului si aparitia artritei.

De aceea, pentru a evita riscul de dezvoltare a artritei, tratamentul fracturii de maleola posterioara trebuie ales cu grija, de multe ori glezna trebuind a fi supusa operatiei chirurgicale. Operatia maleolei posterioare Atunci cand fractura este deplasata sau cand glezna prezinta instabilitate, se recurege la operatie. Pentru tratarea si vindecarea fracturilor de maleola posterioara exista diferite tratamente chirurgicale.

De exemplu, o varianta de operatie este plasarea suruburilor in fata gleznei pana in spate sau invers. O alta fractura gleznei poate fi plasarea unei placi cu suruburi posterior, de-a lungul tibiei. Tratament nechirurgical Daca glezna este stabila si fractura este nedeplasata, tratamentul chirurgical poate fi aplicat. fractura gleznei

colagen fiole pret

Acesta va consta in imobilizarea gleznei si evitarea solicitarii acestei timp de cel putin 1 luna. Fractura bimaleolara In majoritatea cazurilor, fractura bimaleolara este data de fracturarea maleolei laterale si a celei mediale, glezna devenind instabila vezi poza alaturata.

O alta situatie poate fi reprezentata de lezarea ligamentelor interne si fracturarea unei dintre maleole laterala sau mediala. Un exemplu este fractura maleolara de peroneu cu lezarea ligamentelor fractura gleznei, fapt ce duce de asemenea la instabilitatea gleznei. Operatia bimaleolara Fracturile bimaleolare sunt fracturi instabile si pot fi asociate cu o dislocare.

Informaţii rapide

De aceea, aprope de fiecare data tratamentul chirurgical este necesar. Operatia in astfel de cazuri se desfasoara conform procedurilor aplicate fracturii de maleola laterala si mediala ce au fost explicate mai sus. Tratament nechirurgical Tratamentul nechirurgical este rareori aplicat, deoarece fractura bimaleolara este o fractura instabila.

Tutusi, in cazuri speciale cum ar fi probleme de sanatate fractura gleznei impun evitarea operatiei, acest tip de tratament ramane singura solutie. Imediat dupa producerea fracturii se recomanda imobilizarea gleznei cu o atela, apoi ghipsarea piciorului.

cauze psihosomatice ale bolilor articulare

Apoi, ghisul se va schimba de cateva ori si se vor efectua radiografii pentru a se asigura ca glezna este in continuare stabila.

Dupa scoaterea ghipsului, glezna va fi protejata in continuare cu o orteza pana la vindecare.

Fractura de gleznă - simptome

Fractura trimaleolara Fractura trimaleolara inseamna ca toate cele 3 maleole laterala, mediala si posterioara sunt fracturate. La fel ca si fracturile bimaleolare, acest tip de fractura este instabila si poate fractura gleznei insotita de o dislocare, fapt ce conduce la tratarea gleznei pe cale chirurgicala.

Operatia trimaleolara Ca si in cazul fracturii bimaleolare, tratamentul pentru fractura trimaleolara se realizeaza fractura gleznei operatie, atunci cand pacientul poate suporta interventia chirurgicala. Tratament nechirurgical Tratamentul nechirurgical se aplica persoanelor ce au interdictie la operatie si se efectueaza la fel ca si in cazul fracturilor bimaleolare.

Riscuri si complicatii Pacientii diagnosticati cu fractura de maleola se supun anumitor riscuri si complicatii, mai ales daca sunt fumatori, diabetici sau fractura gleznei varsta inaintata.

Fractura de maleola

Pe langa complicatiile obisnuite ce caracterizeaza orice operatie infectie, sangerare, cheguri de sange, durere sau lezare neurovascularaexista si riscuri precum: intarzierea in vindecare, dezvoltarea artritei, durerile datorate placilor si suruburilor. In cazul tratamentului nechirurgical exista riscul ca fractura sa se deplaseze inainte de vindecare sau ca fragmentele osoase sa se miste si osul sa se vindece intr-o pozitie gresita.

Atunci cand se intampla acest lucru, riscul de artrita creste considerabil. Leziuni asociate.

pastile articulare artritice